Recent heeft UNESCO Niokolo Koba Nationaal Park in Senegal van de lijst van bedreigde werelderfgoedlocaties gehaald. Dit is een fantastische prestatie voor de Senegalese overheid en alle betrokken partijen. Het park, opgericht in 1954 en UNESCO-werelderfgoed sinds 1981, is een van de laatste leefgebieden van de ernstig bedreigde West-Afrikaanse leeuw en de Afrikaanse wilde hond.
In juni 2024 organiseerde de Leo Foundation, met steun van de Great Plains Foundation uit de VS, een belangrijke training voor rangers en eco-guards in het park. De invulling van de training werd verzorgd door bestuursleden Hans de Iongh en Monja van Woensel, samen met de deskundigen Melchert Meijer zu Schlochtern, en professoren Malle Gueye en Mandiane Diop van de Universiteit van Thiès, Senegal.
De training was gericht op het gebruik van geavanceerde technologieën om de monitoring van grote carnivoren en hun prooidieren te verbeteren. De rangers leerden hoe ze zonne-energie aangedreven cameravallen kunnen inzetten om leeuwen en hun prooidieren te volgen, evenals drones met infraroodcamera’s voor het opsporen van dieren in moeilijk bereikbare gebieden. Daarnaast werd het monitoren van leeuwen met behulp van DNA metabarcoding van hun uitwerpselen behandeld, evenals het gebruik van de software ‘DISTANCE’ om de dichtheid van carnivoren in het park nauwkeurig te berekenen.
De succesvolle en regelmatige uitvoering van trainingen dragen bij aan het versterken van de vaardigheden van de rangers en eco-guards, wat op zijn beurt heeft geleid tot de verwijdering van het park van de lijst van bedreigde locaties. Dit resultaat benadrukt het belang van voortdurende inspanningen om kritieke leefgebieden en de unieke fauna van West-Afrika te beschermen.
Leave a Comment