Kenia’s economie is sterk afhankelijk van hun wilde dieren, omdat het toeristen aantrekt die op safari gaan en leeuwen willen zien. Om populaties gezond te houden, en conflicten met lokale gemeenschappen te vermijden, moeten populaties worden beheerd. Dit wordt uitgevoerd door Kenya Wildlife Service (KWS), een staatsbedrijf onder het Ministerie van Toerisme en Wildlife. De Leo Foundation werkt nauw met hen samen om hen te ondersteunen in hun missie. KWS heeft nu ook genetica geïntegreerd in hun methodes om wildlife te monitoren. Recent is een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd om te kijken hoe genetica kan helpen om de leeuwen van Kenia te beschermen.
Dit onderzoek werd geleid door KWS- en Wildlife Research and Training Institute-medewerkers. Mumbi Chege, die momenteel promoveert aan de Universiteit Leiden en wordt ondersteund door de Leo Foundation, gebruikte genetica om inzicht te krijgen in de diversiteit van Keniaanse leeuwen. Keniaanse leeuwen vertonen een sterke genetische structuur, die gedeeltelijk kan worden verklaard door hun evolutionaire geschiedenis gedurende de afgelopen millennia, maar ook door recente veranderingen in de omgeving, waaronder ook beheersinterventies. Het artikel richt zich daarom op hoe eerdere beheersinterventies de huidige patronen van leeuwendiversiteit hebben beïnvloed en wat dit betekent voor toekomstige managementbeslissingen.
In Kenia komen leeuwen soms in conflict met de lokale bevolking doordat mensen en hun vee zich in de leeuwenhabitat begeven. KWS grijpt dan in om deze conflicten te beperken, vaak door de zogenaamde “probleemleeuw” te vangen en te verplaatsen naar een ander gebied. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat zulke interventies zichtbaar blijven in de genetische samenstelling van leeuwenpopulaties, vooral in gebieden waar vaker “probleemleeuwen” naartoe zijn verhuisd. Een andere manier om conflicten tussen leeuwen en mensen te beperken is door gebieden te omheinen. Ook dit is van invloed op de genetische samenstelling van leeuwenpopulaties, zo laten de onderzoeksresultaten zien. Omheiningen zorgen er namelijk voor dat leeuwen geïsoleerd raken en dit kan uiteindelijk tot inteelt leiden.Voor dit onderzoek hebben de onderzoekers 171 monsters van leeuwen geanalyseerd. Deze werden verzameld op uiteenlopende locaties, waaronder KWS-veldstations in heel Kenia. De eerste monsters voor dit onderzoek werden verzameld door dr. Francis Lesilau, een voormalig KWS-medewerker en partner van de Leo Foundation, die in 2019 aan de Universiteit Leiden is gepromoveerd. Mumbi Chege heeft daarna het stokje overgenomen en wist voldoende monsters te verzamelen om een goede dekking te krijgen van alle leeuwenpopulaties in Kenia. Voor de analyse van de monsters werd een leeuw-specifiek genetisch panel gebruikt.
Deze publicatie laat zien hoe een genetisch panel kan dienen als een tool voor wildbeheer. Naast het bepalen van de populatiestructuur en mogelijke risico’s op inteelt, kan het ook worden ingezet voor het schatten van populatiegroottes, het in kaart brengen van connectiviteit, en voor forensische toepassingen. In elk geval biedt deze nieuwe toepassing voor KWS een effectieve manier om de diversiteit van de Keniaanse leeuw beter te beschermen.
Lees hier meer over door deze koppeling te volgen.
Leave a Comment