In 2019 is Stichting Leo druk geweest de organisatie van een bijeenkomst van de African Lion Working Group (ALWG). De ALWG is een platform voor wetenschappers, natuurbeschermers en andere mensen die zich bezighouden met leeuwenbescherming. De ALWG is verbonden aan IUCN (International Union for the Conservation of Nature). De werkgroep telt ruim 120 leden, waarvan 64 leden aanwezig waren in Mpala. De bijeenkomst regelmatig plaats en is dé plek waarbij leden ervaring en kennis met elkaar kunnen delen. Alles met als doel leeuwenbescherming en onderzoek te kunnen verbeteren.
De deelnemers
Begin november was het zo ver. 64 leeuwenbeschermers van 4 continenten, kwamen bij elkaar in het Mpala onderzoekscentrum in Laikipia, Kenia. Door Stichting Leo was extra geld gevonden bij het Lion Recovery Fund en Houston Zoo (USA) om leeuwenbeschermers uit West en Centraal Afrika en India deel te laten nemen aan deze bijeenkomst. Dit is van groot belang omdat deze regio de noordelijke ondersoort van de leeuw vertegenwoordigt, en veel populaties in deze regio op uitsterven staan. Helaas hebben lokale onderzoekers in deze regio’s vaak weinig middelen om internationale meetings te bezoeken. Daarom zijn wij dankbaar, dat met deze steun 7 toonaangevende leeuwenbeschermers uit Senegal, Benin, Kameroen, Niger, Soedan en India hebben kunnen deelnemen aan de ALWG meeting.
Het programma
Het was een succesvolle bijeenkomst op een prachtige locatie. De eerste twee dagen was er een brede selectie aan presentaties over diverse onderwerpen. De huidige status van de leeuw in verschillende delen van Afrika en India, uitdagingen in leeuwenconservatie, de rol van genetisch onderzoek, co-existentie met lokale bewoners, en de handel in leeuwenbotten en andere lichaamsdelen kwamen allen aan bod. Na elke sessie was er tijd voor discussie, en kwamen interressante standpunten naar voren. De laatste twee dagen werden verschillende projecten in het Laikipia gebied bezocht. We hebben gezien hoe een commerciële veehouderij en een florerende populatie grote carnivoren hand in hand kunnen gaan. Ten slotte we verschillende type boma’s bezocht, geleerd over het gebruik van GPS halsbanden bij leeuwen, en kennis gemaakt met het Lion Rangers Program wat in de omgeving draait.
Leave a Comment