Het “West en Centraal Afrikaanse Soorten Actie Plan” (WCASAP), dat door Stichting Leo en haar partners is gelanceerd op het World Conservation Congress van de IUCN in 2016, is onlangs besproken tussen Stichting Leo en medewerkers van de Zoological Society of London (ZSL) tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië. Er is besproken hoe dit initiatief kan worden voortgezet om meer aandacht en subsidie te krijgen voor de met uitsterven bedreigde soorten in dit gedeelte van Afrika. Een succesvol gesprek op een erg hete Hemelvaartsdag.
Wat is WCASAP?
De afkorting staat voor West en Centraal Afrikaanse Soorten Actie Plan. Het is een initiatief dat is voortgekomen uit het World Conservation Congress van de IUCN in 2012 en een vervolg hiervan in 2016, om steun te krijgen voor soorten die (regionaal) met uitsterven worden bedreigd in West en Centraal Afrika. Het WCASAP initiatief beperkt zich tot landvertebraten en zoetwatervertebraten. Er staan in totaal 97 soorten op de lijst, waarvan de meeste vissen en amfibieën, maar ook primaten, leeuwen en Afrikaanse wilde honden. Het doel van het initiatief is om aandacht te krijgen voor gerichte subsidiemogelijkheden en zo de impact van natuurbescherming regionaal te bevorderen. Daarnaast moet het initiatief zorgen voor een netwerk van organisaties die actief zijn in de regio die, hoewel zij aan verschillende soorten werken, elkaar kunnen aanvullen. Omdat de meeste organisaties afhankelijk zijn van subsidies, hopen wij dat grote subsidieverstrekkers, zoals het Mohamed Bin Zayed Species Conservation Fund (MBZSCF) en het Save Our Species (SOS) fonds het initiatief willen adopteren en de WCASAP lijst als prioriteringscriterium willen gebruiken voor het toekennen van subsidieaanvragen.
Waarom is Stichting Leo hierbij betrokken?
Stichting Leo is er van overtuigd dat het WCASAP initiatief veel potentie heeft. Daarom heeft zij in 2016 een workshop mede-georganiseerd tijdens de World Conservation Congress van de IUCN. Daar is het initiatief officieel van start gegaan. Het is breed ontvangen door leden van de IUCN, zowel binnen de West- en Centraal Afrikaanse regio als daarbuiten. Stichting Leo is nu op zoek naar grotere natuurbeschermingspartners die het initiatief willen steunen. Vandaar ons bezoek aan ZSL.
ZSL is een ervaren en gevestigde organisatie in de natuurbescherming en heeft interesse getoond in het initiatief. Wij hebben een vruchtbare discussie gehad en gebruiken hun suggesties om het initiatief verder te ontwikkelen.
Leave a Comment