Het avontuur van Stichting Panthera leo leo, beter bekend als Leo Foundation, begon in november 2007 op het terras van Porte Mayo in Maroua, Kameroen. Tijdens een gesprek over de projecten van CML (Centrum voor Milieuwetenschappen in Leiden, onderdeel van de Universiteit Leiden) en de veldbezoeken aan het Bénoué National Park en Waza National Park, werd het zaadje voor de stichting geplant.
Eerder dat jaar waren er leeuwen gezenderd, werd gestart met een grootschalig monitoringproject en kwam de noodzaak om de zogenaamde ‘Lion Guards’ te trainen in beeld. Het werd al snel duidelijk dat om de toekomst van het project te waarborgen – en de West-Afrikaanse leeuwen effectief te beschermen – er niet alleen behoefte was aan wetenschappelijke kennis, maar ook aan langdurige begeleiding en fondsenwervende activiteiten. Hans de Iongh stelde voor: “Waarom geen stichting?”, en zo werd in 2008 Leo Foundation geboren.
Door de tomeloze bevlogenheid en inzet van Hans de Iongh is Leo Foundation uitgegroeid tot een volwassen organisatie die zich inzet voor de bescherming van leeuwen en andere grote katachtigen in Afrika en India.
In de vroege jaren van de stichting heeft Hans zich onder meer ingezet voor het zenderen van leeuwen in Kenia, het opzetten van Lion Guards in Kameroen en het aanpakken van het conflict tussen mensen en tijgers in India. Wat bijzonder noemenswaardig is, is dat veel van deze initiatieven nog steeds actueel en succesvol zijn. Hans heeft het fundament gelegd voor langdurige samenwerkingen die een blijvende impact hebben.
Hoewel Leo Foundation vaak werkt met beperkte middelen, slaagt de stichting er keer op keer in om waardevolle, duurzame partnerschappen op te bouwen. Dit is vooral te danken aan de persoonlijke inzet van Hans, die onophoudelijk betrokken was en veelvuldig in het buitenland was om relaties en sociale banden te versterken. Dankzij zijn begeleiding van PhD-studenten, die na hun afstuderen nog steeds nauw verbonden blijven met de stichting, is er een indrukwekkend netwerk ontstaan van lokale partners, onderzoekers en andere betrokkenen.
Het bewijs voor de kracht van deze langdurige samenwerking is het feit dat Hans afgelopen november opnieuw een leeuw heeft gezenderd in Nairobi National Park, Kenia. Ook heeft hij bijgedragen aan het ‘flashlight-project’, dat bedoeld is om vee-boma’s rondom het park te beschermen tegen aanvallen van leeuwen. Daarnaast werd in oktober via de Globe Guards-veiling een mooi bedrag opgehaald voor de ondersteuning van de Lion Guards in Kameroen.
Leo Foundation is ook actief in andere landen zoals Benin, Senegal en India. In al deze regio’s ligt een solide basis van jarenlang contact en samenwerking, die essentieel is voor de effectiviteit van de projecten. Het is inspirerend om te zien hoe de wetenschappelijke kennis die is opgebouwd door de stichting, lokaal wordt geborgd en het verschil maakt in het veld. Het is dan ook bijzonder te noemen dat verschillende voormalige PhD-studenten van Hans inmiddels hun eigen stichtingen hebben opgericht. Ze lijken geïnspireerd door het voorbeeld van Leo Foundation, waarbij de combinatie van gedegen onderzoek en praktische uitvoering als sleutel tot succes wordt beschouwd.
Met het afscheid van Hans leeft zijn gedachtegoed voort in de stichting. Hans heeft de voorzittershamer overgedragen aan Laura Bertola, die samen met het team de stichting zal voortstuwen en verder bouwen op de behaalde successen. De focus blijft het beschermen van grote katachtigen en het versterken van de samenwerkingen die de stichting mogelijk maken.
Ter ere van zijn onmiskenbare bijdrage wordt Hans de Iongh benoemd tot erelid van Leo Foundation. Hij zal zeer gemist worden. Het bestuur bedankt Hans voor zijn bezielende leiding en zijn onvermoeibare inzet, waardoor Leo Foundation kon uitgroeien tot de waardevolle stichting die het vandaag de dag is.
Een kleine compilatie van veldbezoeken van oprichter Hans de Iongh aan projecten in Kenia, het viskatten onderzoek in Nepal, Givskud zoo in Denemarken, Waza NP Kameroen en Senegal.
Leave a Comment