Barbara Croes behaalde haar doctoraaldiploma aan de universiteit van Utrecht in 2000, waarvoor ze de socio-ecologie van Thomas-langoeren bestudeerde in Sumatra, Indonesië. Na vervolgens met succes de BSc Honours opleiding in Wildlife Management aan de universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika te hebben afgerond, kreeg ze de kans om als veldonderzoeker aan de slag te gaan voor het biodiversiteitsprogramma van het Smithsonian Institution in Gabon. In die hoedanigheid onderzocht Barbara welke gevolgen de olie-industrie, de bijbehorende infrastructuur en de stroperij hadden op de daar voorkomende diersoorten.
Toen ze in 2006 bij het centrum voor milieu- en ontwikkelingsonderzoek in Maroua, Kameroen kwam werken, is Barbara zich specifiek op grote carnivoren gaan richten. In het kader van het onderzoeksprogramma van de universiteit van Leiden, ontwikkelde en leidde ze een onderzoek naar de relatie tussen verschillende ecologische aspecten van de lokale populatie leeuwen, luipaarden, gevlekte hyena’s en wilde honden, en de verschillen in beheerstrategieën in het Bénoué Complex van Noord-Kameroen.
In die periode kwam Barbara ook voor het eerst in aanraking met het werk van de Stichting Leo. In nauwe samenwerking met de stichting zette ze het Lion Guards project op in Bénoué en ontwikkelde ze het Grote Carnivoren Initiatief (LCI) voor West- en Centraal-Afrika. Tot aan 2011 coördineerde ze daarnaast verschillende initiatieven waarbij leeuwen van zenders werden voorzien, gaf ze trainingen aan parkrangers en werkte ze mee aan de ontwikkeling van het allereerste postacademische curriculum in Wildlife Management voor de regio. Daarnaast heeft ze verschillende congressen georganiseerd die als platform dienden om belangrijke vraagstukken voor de bescherming van grote carnivoren te bespreken.
Momenteel is Barbara werkzaam als freelance editor en vertaler gespecialiseerd in de algemene biomedische en natuurwetenschappen, waarbij ze tevens regelmatig aan ecologie en natuurbehoud gerelateerde projectvoorstellen, artikelen en proefschriften reviseert.