Een bio-sociaal onderzoek om mens-tijgerinteracties te begrijpen in Bhopal, India.
PhD onderzoeker: DP. Srivastava
Adviseur: Dr. Shekhar Kolipaka
Tijger (Panthera Tigris) populaties in India zijn indrukwekkend gegroeid tussen 2006 (1411 individuen) en 2018 (2967 individuen) (Status van tijgers in India, 2018). De toename van het aantal tijgers kan gedeeltelijk worden verklaard doordat er meer tellingen zijn uitgevoerd in India, maar ook door een verbeterde bescherming van tijgers in de bijna 50 tijgerreserves in de afgelopen jaren.
Tijgers komen wijd verspreid voor en 30% van alle tijgers in India leeft buiten de reserves in onbeschermde gebieden (GTF, 2014). Tegelijkertijd zorgt de hoge economische groei in India voor een snelle transformatie van gebieden met haar dorpen en steden. De natuurlijke landschappen in de nabijheid van steden en dorpen zijn sterk overbelast, gefragmenteerd en verstoord (McKinney, 2002). Als gevolg hiervan leven wilde dieren in kleine, gefragmenteerde en aangetaste natuurgebieden (Kong et al., 2010).

Bhopal is een oude stad en de hoofdstad van Madhya Pradesh, een staat in India. Hoewel ooit een kleine stad, is de bevolking nu gegroeid naar 2 miljoen inwoners (Census of India, 2011). De omliggende heuvels zijn nu onderdeel van de stad geworden, maar zij zijn nog steeds een belangrijke leefgebied voor vele wilde dieren, waaronder de tijger en het luipaard. Luipaarden stonden al bekend als een succesvolle bezoeker in en nabij grote steden in India. Maar in Bhopal duikt een veel grotere kat, de tijger, op in de stad, zonder dat er aanvallen zijn op mensen. Dit roept twee intrigerende vragen op:
- Hoe overleven tijgers in deze stedelijke omgeving
- Hoe gaan lokale mensen om met de aanwezigheid van deze grote katten?
Door middel van een biosociologisch promotieonderzoek worden enerzijds de overleving van tijgers in een dichtbevolkte stedelijke omgeving, en anderzijds onderzocht hoe lokale bevolking omgaat met de aanwezigheid van tijgers. De overleving van de tijgers wordt onderzocht de dichtheid van tijgers in verschillende delen van de stad te bepalen en deze te correleren met de afstand tot het stadscentrum (en dus de menselijke dichtheid). Hiervoor wordt camera trapping gebruikt. Ook worden er uitwerpselen verzameld om het tijgerdieet in kaart te brengenen te bepalen in hoeverre tijgers afhankelijk zijn van gedomesticeerde prooien ten opzichte van wilde prooien.
Voor het sociologische aspect zullen lokale mensen ook worden geïnterviewd om hun manier van leven, en daarmee het samenleven met de tijger te begrijpen. Ook lokale natuurbeschermingsorganisaties worden geïnterviewd om hun ervaringen en de uitdagingen in het behoud van tijgers in een stedelijke omgeving in kaart te brengen.
Na analyse en synthese zal er een goed overzicht zijn in hoe tijgers blijven bestaan in het stedelijke Bhopal; welke factoren in hun voordeel zijn (en welke niet); of, hoe en welke menselijke factoren de voortdurende aanwezigheid van tijgers beïnvloeden (of bedreigen); en hoe mensen hetzelfde landschap gebruiken terwijl ze (schijnbaar?) het risico van directe ontmoetingen vermijden. Met deze studie hopen we ook wetenschappelijke inzichten bij te dragen en de discussie te verrijken of het de moeite waard is (behoud, geld en moeite) om tijgerbescherming in dichtbevolkte gebieden te bevorderen.

