Laura is geïnteresseerd in hoe het onderzoeksgebied van de genetica kan bijdragen aan natuurbescherming. Tijdens haar promotieonderzoek heeft zij diverse genetische technieken gebruikt om inzicht te krijgen in de genetische diversiteit van de leeuw. Het merendeel van de biodiversiteit die we vandaag de dag verliezen, komt immers door het verdwijnen van de lokale populaties en het verlies van genetische diversiteit binnen een soort. Dit resulteert in minder aanpassingsvermogen en veerkracht, en verhoogt het risico op uitsterven. Genetische gegevens kunnen dus als ‘early warning system’ dienen en vormen een rationele basis voor het prioriteren van populaties voor beschermingsmaatregelen.
Onderwerpen zijn onder andere het ontwikkelen van ’tools’ voor forensisch onderzoek, het informeren van translocaties en herintroducties, het schatten van populatiegroottes, het analyseren van diëten en het monitoren van populaties. Genetische gegevens kunnen bijdragen aan het vaststellen van beheerstrategieën, zowel voor in situ natuurbescherming als voor fokprogramma’s. Laura werkt ook samen met de dierentuingemeenschap om te beoordelen hoe dierentuinpopulaties het beste kunnen bijdragen aan het behoud van de leeuw.
Om een betekenisvolle impact te hebben in dit vakgebied, is het cruciaal om nauw samen te werken met lokale partners. Op veel plaatsen is de capaciteit om genetische technieken toe te passen nog steeds beperkt. Het opbouwen van deze capaciteit en het zo toegankelijk mogelijk maken van genetische ’tools’ is daarom van groot belang.
Daarnaast is Laura actief betrokken bij andere natuurbeschermingsorganisaties, waaronder de IUCN Cat Specialist Group, de IUCN Conservation Genetics Specialist Group, de Genetics Working Group van de Society of Conservation Biology (bestuurslid), de GEOBON Genetic Composition Working Group (Steering Committee), de African Lion Working Group (Special Matters Committee), en de Himalaya Tiger Foundation (bestuurslid).
Wilt u meer weten over Laura? Kijk dan op haar website of LinkedIn profiel.
