Algemeen overzicht
De gestreepte hyena bestrijkt een zeer groot gebied van het Midden-Oosten, de Kaukasus regio, Centraal-Azië en het Indische subcontinent, tot aan de zuidelijke en westelijke grenzen van Afrika. De populaties in West-Afrika, het Midden-Oosten, de Kaukasus en Centraal-Azië zijn klein, versnipperd en geïsoleerd. De totale wereldwijde populatie van gestreepte hyena’s wordt geschat tussen 5,000 tot 14,000 individuen, waarvan er slechts een paar duizend leven in West-en Centraal Afrika. De gestreepte hyena wordt als bedreigd beschouwd in alle delen van Afrika en heeft op de IUCN Rode Lijst de status “bijna bedreigd”. De gestreepte hyena is een middelgrote carnivoor, zijn uiterlijk doet denken aan dat van een hond, met een lichaamsgewicht tussen 23 en 41 kg. Zijn belangrijkste karakteristieken zijn: zwarte verticale strepen aan de zijkanten van het lichaam en een sterk aflopende rug met lange, grijze manen. De gestreepte hyena heeft doorgaans de voorkeur voor een open habitat, hoewel hij in Noord-Afrika ook voorkomt in bossen en ruige, bergachtige regio’s. Het dieet van deze carnivoor beslaat een breed scala:van gewervelde dieren, ongewervelde dieren, groenten, fruit, tot aan menselijke – en organische afvalstoffen. Hierom wordt de gestreepte hyena ook beschouwd als een omnivorische aaseter. Hij schuimt ook de overblijfselen af van gedode dieren die door andere roofdieren zijn gedood (gevlekte hyena, jachtluipaard, luipaard, leeuw).
West- en Centraal Afrika
De gestreepte hyena komt niet voor in het middengedeelte van de Sahara. Deze carnivoor bestrijkt een regio van Senegal langs de Noord-Afrikaanse kust tot aan Egypte en komt tevens voor in de Centraal Afrikaanse staten: Mali, Niger, Nigeria, Tsjaad en Kameroen. De populaties zijn klein en geïsoleerd, maar recente hyenatellingen ontbreken grotendeels.
Bedreigingen
- Stroperij
- Reductie van prooidieren
- Fragmentatie, degradatie en omzetting van het leefgebied van de gestreepte hyena
- Mens-wild conflict
- Bijgeloof en de traditionele middeltjes
De belangrijkste redenen voor de achteruitgang van de aantal gestreepte hyena’s zijn de afnemende hoeveelheid natuurlijke en binnenlandse bronnen van aas, hetgeen voorkomt uit de daling van de andere grote carnivoren en hun prooi, en veranderingen in de veehouderij. Veehouders doden vaak de gestreepte hyena wegens vermeende of echte schade aangericht aan hun landbouwproducten en vee. De lage dichtheden en de bijbehorende grote leefgebieden vergroten de kans op versnippering van populaties in kleine, geïsoleerde eenheden, die vaak niet levensvatbaar zijn. De gestreepte hyena wordt op grote schaal uitgebuit als een afrodisiacum en gebruikt voor traditionele geneeskunde . Bovendien, roept de gestreepte hyena vele bijgelovige angsten op als gevolg van vermeende gevallen van letsel aan mensen, die buiten lagen te slapen, wegrukken en doden van kinderen, en grafroof. De gestreepte hyena wordt op grote schaal vervolgd en gedood door middel van vergiftiging, vallen met lokaas, putten, of met de hulp van gedomesticeerde honden.