Hyenas
In Afrika en Azië leven verschillende soorten hyena’s. Gestreepte hyena’s zijn het meest wijdverbreid, terwijl het leefgebied van de bruine hyena beperkt is tot zuidelijk Afrika. De aardwolf is de kleinste van de hyena-soorten. Maar de bekendste is natuurlijk de gevlekte hyena.
De populatie gevlekte hyena’s in Afrika telt naar schatting meer dan 100.000 volwassen individuen waarmee ze de meest voorkomende grote carnivoor van Afrika zijn. De soort leeft in sociale groepen waarin de vrouwtjes het voor het zeggen hebben. Tijdens de jacht werken ze uiterst efficiënt samen en dankzij hun opportunisme kunnen ze zich goed aan extreme omstandigheden aanpassen. Dit verklaart mogelijk ook waarom de soort zo wijd verspreid in Afrika voorkomt. De gevlekte hyena is zowel overdag als ’s nachts actief en ondanks dat de soort vaak als aaseter wordt aangemerkt zijn ze ook zeer succesvolle jagers. Veelvoorkomende prooien van gevlekte hyena’s zijn bijvoorbeeld wrattenzwijnen, bosbokken, hartebeesten of zelfs buffels. Hyena’s kunnen vrijwel alles verteren, behalve haren en hoeven. Het zijn dan ook echt de opruimers in de natuur.
Maar het goede aanpassingsvermogen heeft de gevlekte hyena niet alleen succes gebracht. In gebieden waar ze hun leefgebied delen met mensen en vee, hebben ze geleerd dat er gemakkelijk voedsel te vinden is. Wanneer hyena’s dan de gewoonte ontwikkelen om af en toe een geit of schaap te pakken, kan dit tot conflictsituaties leiden. Om het vee te beschermen, leggen de vee-eigenaren bijvoorbeeld vergiftigde karkassen neer waar hyena’s en andere aaseters op af komen. Dit leidt op veel plekken tot massale sterfte onder roofdieren, en is een belangrijke reden voor de sterke afname van het aantal gevlekte hyena’s in Afrika. Omdat carnivoren een zeer belangrijke regulerende rol hebben in een ecosysteem kan het langzaam verdwijnen van de gevlekte hyena ervoor zorgen dat ook andere planten- en diersoorten het moeilijk krijgen en wellicht uiteindelijk verdwijnen. Het is dan ook van groot belang dat gevlekte hyena’s beschermd worden!
Hoe steunt Stichting Leo gevlekte hyena’s in haar projecten?
Stichting Leo ondersteunt verschillende projecten in Senegal, Kameroen en Kenia waarin samen met de lokale bevolking naar hyena-vriendelijke manieren wordt gezocht om vee te beschermen tegen aanvallen van roofdieren. Zo investeert Stichting Leo in praktische oplossingen door bijvoorbeeld het bouwen van Boma’s (afgesloten nachthokken voor vee) of het installeren van knipperlichten om roofdieren af te schrikken.
Ook worden in het kader van deze projecten de populaties gevlekte hyena’s en andere roofdieren door lokale rangers in kaart gebracht. En er worden workshops in de dorpen gehouden om de lokale bevolking meer inzicht te geven in het belang van de bescherming van carnivoren.
Hyenas FC steunt Stichting Leo en gevlekte hyena’s
Een voetbalclub die zich Hyenas FC noemt? Het is misschien een ongewone keuze, maar zeker geen onlogische! Integendeel, de slimme en goed georganiseerde structuur van een groep jagende hyena’s is juist één-op-één te vergelijken met de tactieken die een voetbal-elftal gebruikt op jacht naar een goal. De hoogste tijd dus om de hyena van zijn negatieve imago af te helpen.
De sponsoractie die Hyenas FC op touw heeft gezet ten bate van hyena’s in Afrika komt dan ook als geroepen. Tijdens de wedstrijden van Hyenas FC zullen er grote spandoeken geplaatst worden rond het veld en zal er een collectebus aanwezig zijn. De opbrengst van deze actie komt geheel ten goede aan de hyena-projecten van Stichting Leo. We zijn Hyenas FC erg dankbaar voor hun steun en kijken uit naar een vruchtbare samenwerking. Namens de ‘echte hyena’s’: Bedankt!