Onze leeuwen projecten in Oost-Afrika vinden plaats in Amboseli NP, Nairobi NP, Lake Nakuru NP en Meru NP. Al deze parken liggen in Kenia. De leeuwen populaties in Kenia zijn sinds 2000 afgenomen van 2.700 leeuwen tot minder dan 2.000 leeuwen nu, vooral door het verlies aan geschikt habitat en conflicten met mensen en hun vee. Er zijn aanwijzingen dat deze teruggang tot staan is gebracht, mede dankzij onze bijdrage.
Project in Amboseli
Het Amboseli NP is 392 km2 groot en maakt deel uit van het Amboseli ecosysteem (3.000 km2). Het park is omgeven door groepsranches die eigendom zijn van Masaai-gemeenschappen. Tijdens het natte seizoen verspreiden wilde herbivoren zich door het hele ecosysteem, terwijl in de droge tijd dieren zich in het park rondom de permanente waterpunten concentreren. Deze permanente waterpunten is kwelwater afkomstig van de Kilimanjaro.
In het droge seizoen mogen de Masaai het park in om hun vee te laten drinken. Als gevolg hiervan worden leeuwen zowel binnen als buiten het park geconfronteerd met vee, naast de natuurlijke prooidiersoorten. Tussen 2001 en 2006 nam het reactief doden van leeuwen door Maasai krijgers toe van 21 naar 44 leeuwen in dit gebied. Kenya Wildlife Services (KWS) startte toen het ‘Amboseli Lion Project’ om inzicht te krijgen of telkens dezelfde leeuwen vee doden of dat vee af en toe en door verschillende leeuwen werd gedood.
Project in Nairobi
Het Nairobi NP (117 km2) ligt ten zuiden van de Athi-Kaputiei vlakte en ligt in het buitengebied van de hoofdstad Nairobi. Het park beschermt slechts 5% van het Athi-Kaputiei ecoysteem, maar is onontbeerlijk voor herbivoren in het droge seizoen door de overvloedige aanwezigheid van water. De grond van het grasland is rijk aan ‘phonolithic’ lava, wat een hoge voederkwaliteit heeft. Dit hoogwaardige graasgebied verklaart de hoge concentratie aan grote herbivoren, maar trekt ook nomadische veeboeren aan.
Mens-leeuw conflicten nemen toe in de buitenstedelijke gebieden. KWS heeft rapporten over leeuwen die giraffen in een fokboerderij aanvallen, leeuwen die de omheiningen passeren en leeuwen die gedomesticeerde honden aanvallen in de buitenwijken. De laatste schattingen tonen dat er nog ongeveer 35 leeuwen zijn in Nairobi NP. Sinds het begin van het Nairobi lion project (in 2012) zijn er geen leeuwen meer gedood door veehouders in de omgeving van het park.
De leeuwen van Lake Nakuru National Park, Kenia
Het Lake Nakuru National Park (NP) is gelegen in het Great Rift Valley-district van Kenia. Het park is ongeveer 190 km2 groot, inclusief het Nakuru-meer dat 40 km2 beslaat, en is volledig omheind.
De dichtheid aan Afrikaanse buffels in dit park is vrij hoog en hun aantallen zijn in de afgelopen decennia gestaag toegenomen. Voor de leeuwen vormen de buffels een stabiele voedselbron, maar het vangen van een buffel is niet zonder gevaar. Het naast het park gelegen Soysambu Conservancy, dat behalve als natuurreservaat ook als ranch voor vee dient, levert ook de nodige risico’s op, bijvoorbeeld als een leeuw uit Nakuru ontsnapt en zich vergrijpt aan het vee.
Om de leeuwen van Nakuru NP beter te kunnen beschermen, is Stichting Leo een overeenkomst aangegaan met Kenya Wildlife Service (KWS), Soysambu Conservancy en Savannah Tracking Ltd. Dit project is er met name op gericht om de lokale populatie leeuwen in kaart te brengen en om onderzoek te doen naar het dieet van de leeuwen, in relatie tot de aanwezigheid van Afrikaanse buffels en vee.
De leeuwen van Meru National Park, Kenia
Het Meru National Park (NP) werd in 1957 door het districtsbestuur aangewezen als jachtgebied, waarna het in 1967 de status van Nationaal Park kreeg. Het park is 884 km2 groot en bevindt zich in een relatief onherbergzaam gebied, zonder noemenswaardige dorpen of steden in de nabijheid. Wel wordt de regio historisch gezien intensief gebruikt door de Boran en Somali, etnische groepen die er hun vee laten grazen en drinken. Vooral in droge perioden, als het voedsel voor de dieren opraakt, ontstaan er conflicten tussen veehouders en de beheerders van het park.
Omdat het park niet is omheind, afgezien van een aantal hekken in een deel van het park, betreden de kuddes met vee vaak ongezien het park, waar ze een gemakkelijke prooi vormen voor leeuwen en gevlekte hyena’s. Andersom verlaten leeuwen en hyena’s het park zo nu en dan om zich tegoed te doen aan vee. Samen met lokale partners Kenya Wildlife Service (KWS) en Born Free Foundation, werkt Stichting Leo aan het vinden van oplossingen voor dit complexe probleem. Zo brengen we de financiële schade in kaart die leeuwen en hyena’s aanrichten bij de vee-eigenaren en volgen we de bewegingen van een aantal gezenderde leeuwen in Meru NP.
Onze bijdrage
Onze belangrijkste activiteiten voor deze projecten zijn het monitoren van GPS gezenderde leeuwen, het ondersteunen van onderzoek naar mens-leeuw conflicten, het trainen van KWS medewerkers en een bewustwordingscampagne voor de lokale bevolking.