Eens in de vier jaar wordt door de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) het World Conservation Congress (WCC) georganiseerd. Dit vond dit jaar in september plaats in Honolulu, Hawaii. Meer dan 10.000 deelnemers hebben hier 10 dagen lang deelgenomen aan diverse events, waaronder centrale vergaderingen, discussiegroepen en workshops. Onderwerpen liepen uiteen van georganiseerde stroperij tot educatie modellen en tot inspraakmogelijkheden voor inheemse volkeren.
Stichting Leo was met twee leden vertegenwoordigd bij een side-event om aandacht te vragen voor de leeuw en andere biodiversiteit in West en Centraal Afrika. Naar aanleiding van een motie over dit onderwerp dat tijdens de WCC in 2012 is aangenomen, is er een “situational analysis” gemaakt van de regio. Hierin werd bevestigd dat de regio niet alleen een thuishaven is voor unieke biodiversiteit, maar dat het aantal soorten op veel plekken snel afneemt. Om deze afname een halt toe te roepen is er dit jaar op het WCC een sessie georganiseerd waarin werd opgeroepen voor een “Species Action Plan” voor West en Centraal Afrika. Via dit platform kunnen activiteiten die al in de regio plaatsvinden makkelijker gecoördineerd worden en ook fondsenwerving kan beter gestroomlijnd worden. Dit initiatief werd door alle deelnemers volledig ondersteund en inmiddels zijn de eerste stappen voor een vervolg hierop al gezet.
Daarnaast kwamen leeuwen nog ter sprake in een sessie over het gebruik van genetische data voor natuurbescherming. Hierin werd getoond dat leeuwen en veel andere savannedieren in West en Centraal Afrika een unieke groep vormen en hun voortbestaan daarom van groot belang is voor het behoud van de biodiversiteit. Tenslotte was er ook aandacht voor leeuwen in andere sessies waar de stichting niet direct zelf bij betrokken was, zoals de rol van trofeeënjacht in zuidelijk Afrika en de toename van illegale handel in leeuwenbotten.
Na een inspirerend congres hopen wij nu een volgende slag te kunnen slaan om stabiele leeuwenpopulaties in heel Afrika te kunnen behouden.
Leave a Comment