Ons tweede kindernatuurkamp in Kameroen was een groot succes! In april zijn 216 leerlingen en hun onderwijzers 1,5 dag in het Bénoué Nationaal Park geweest. Tijdens hun bezoek hebben zij een interactief programma doorlopen waarin zij leerden over de planten en dieren in de omgeving waar zij wonen. “Zowel de kinderen als de onderwijzers vertelden ons dat zij veel geleerd hebben over de natuur”, zo vertelt Elise Bakker vanuit het veld.
Tussen 17 en 24 april 2017 vond het tweede kindernatuurkamp plaats in Bénoué Nationaal Park in Noord-Kameroen. Een zeer succesvolle activiteit waarin lokale leerlingen en hun onderwijzers de mogelijkheid kregen om hun nationaal park te bezoeken. Een park waar zij naast leven, maar vaak nog nooit bezocht hebben. Tijdens deze week ontvingen wij drie groepen van ongeveer 75 leerlingen en hun onderwijzers voor telkens 1,5 dag in het park. In totaal hebben er 216 leerlingen en 26 onderwijzers deelgenomen aan het kindernatuurkamp.
De kinderen werden ’s ochtends vroeg met bussen opgehaald van school en naar het kamp gereden. Na aankomst startten we de dag met een licht ontbijt. Daarna werden de kinderen in drie groepen verdeeld en kregen zij een naamkaartje. Daarna waren zij klaar voor de eerste lessen. Tijdens hun bezoek kregen zij les over herbivoren/carnivoren, plantenkunde en ecosystemen/habitat. De lessen bevatten zowel theorie als praktijk en een buitenactiviteit. In 1,5 dag kregen de leerlingen les over alle onderwerpen.
Zowel de leerlingen als hun leraren vertelden dat zij veel nieuwe dingen geleerd hebben over de natuur. Ook hebben zij voor het eerst in hun leven veel verschillende wilde dieren gezien (zoals giraffen, nijlpaarden, kob antilopen, buffels, etc.)!
Na het avondeten en een douche werd de avond afgesloten met een natuurdocumentaire over grote carnivoren in een heuse natuurbioscoop. De kinderen en onderwijzers sliepen in de toeristenaccommodatie van het Bénoué Nationaal Park. Het was een ware eer om hier te mogen slapen, omdat hierover in de dorpen veel verhalen de ronde gaan. De volgende dag werd opnieuw les gegeven en –voordat zij huiswaarts keerden- werd nog Bingo gespeeld. Alle kinderen kregen als aandenken een diploma en foto’s van deze mooie tijd.
De lessen werden gegeven door gekwalificeerde onderwijzers van Ecole de Faune in Garoua. Voor de buitenactiviteiten en praktijklessen werden zij bijgestaan door 16 eco-guards van het Bénoué Nationaal Park en de 6 lion guards van Stichting Leo. Zij hebben een belangrijke bijdrage geleverd door over hun ervaringen te vertellen en de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Ook waren wij gezegend met het goed-geoliede keukenpersoneel die iedere keer op tijd drie maaltijden per dag wisten voor te zetten. De twee chauffeurs van Ecole de Faune waren onmisbaar om de leerlingen te vervoeren over (soms) moeilijk begaanbare wegen. En tot slot, gaat onze dank ook uit naar het personeel van het Bénoué-kamp die zo vriendelijk is geweest om ons te ondersteunen met extra activiteiten, zoals het oppompen van water en het helpen in de keuken.
De beschermde gebieden in het Bénoué-complex worden momenteel ernstig bedreigd door diverse menselijke activiteiten. Het is belangrijk om lokale gemeenschappen uitleg te geven over het belang van ecosystemen en waarom en hoe deze beschermd worden voor toekomstige generaties. In dit project richtten wij ons op de jeugd omdat zij nog open staan voor nieuwe dingen en nog geen vastgeroeste levenspatroon hebben.
Meer foto’s staan op onze Facebookpagina.
Leave a Comment