Afgelopen maand heeft voorzitter Hans de Iongh van Stichting Leo een bezoek gebracht aan het Nairobi Lion Project in Kenia, een project dat wordt gecoördineerd door PhD student Francis Lesilau. Een succesvol bezoek met verschillende aspecten en activiteiten.
De trip stond voornamelijk in het teken van het effectief bestrijden van conflicten tussen veehouders en leeuwen. Rond Nairobi NP wordt dit opverschillende manieren aangepakt zodat het effect extra groot is. Eén van de gebruikte methoden is het uitrusten van boma’s (omheiningen voor vee) met flitsende lichten, werkend op een zonnepaneel, wat nieuwsgierige leeuwen moet afschrikken. Dit project wordt o.a. gesteund door friends of Nairobi National Park. De flahslight boma’s werken erg goed en conflicten zijn duidelijk afgenomen. Daarom heeft Hans de voorzitter van het Maasai comité, Nixon Parmissa bezocht voor overleg over samenwerking en om deze speciale boma´s met flitslichten te bekijken.
Ook heeft Stichting Leo Kenya Wildlife Service geholpen om leeuwen met satelliet zenders uit te rusten. Deze satelliet zenders sturen een smsje naar een mobiele telefoon als de leeuw buiten een bepaald gebied komt. Hierdoor kunnen lokale veehouders op tijd gewaarschuwd worden voor leeuwen die het park uitlopen en mogelijk conflict zouden kunnen veroorzaken. Ook is er een nieuwe poster gepresenteerd voor het Nairobi Lion project aan de directeur van het Naivasha Training Institute, dr. Charles Musyoki. Deze poster zal worden verspreidt op scholen, apotheken en andere openbare gelegenheden om de lokale bevolking te informeren over het project en haar bijdrage aan conflict vermindering.
Naast deze activiteiten heeft prof. Hans de Iongh ook nog een bezoek gebracht aan het MSc. project van Britt Klaassen, die aan cheeta’s werkt. Stichting Leo heeft dit project geadopteerd.
Al met al een erg succesvolle trip met mooie resultaten. Op basis van de opgedane nieuwe ervaringen kan er worden gekeken hoe Stichting Leo deze projecten nog verder kan ondersteunen.
Leave a Comment