In de eerste week van juli heeft er een studiereis naar Botswana plaatsgevonden van drie leeuwenonderzoekers uit West en Centraal Afrika. Oorspronkelijk zouden deze onderzoekers deelnemen aan de bijeenkomst van de African Lion Working Group (ALWG), die eerder dit jaar in Botswana plaats vond. Helaas was het niet mogelijk om op tijd de visa te verkrijgen en werd de trip uitgesteld tot juli.
Het is van groot belang dat natuurbescherming in West en Centraal Afrika extra aandacht krijgt. De regio heeft te kampen met allerlei problemen, waardoor de natuur langzaam versnippert en diverse soorten al lokaal uitgestorven zijn. Volgens recente schattingen bevindt zich minder dan 10% van de geschatte 20.000-30.000 Afrikaanse leeuwen in West en Centraal Afrika, en dat terwijl dit een andere ondersoort is. We hebben daar te maken met kleine en kwetsbare populaties die een reële kans hebben om uit te sterven. Het wegvallen van de top predators kan grote gevolgen hebben voor de ecosystemen. Daarnaast wordt het moeilijker om toerisme aan te wakkeren, omdat intacte en rijke ecosystemen veel aantrekkelijker zijn voor toeristen. Omdat de situatie in Oost en zuidelijk Afrika hiermee amper te vergelijken is, is besloten we deze studiereis te organiseren. Het doel was om nieuwe ideeën op te doen, zodat men leeuwenbescherming in de eigen regio een nieuwe impuls kan geven.
Het eerste gedeelte van de reis bestond uit een bezoek aan Chobe National Park in het noorden van Botswana. De Chobe rivier vormt hier de grens met buurland Namibië en het is een rijk ecosysteem, met grote dichtheden van wildlife. Het herbergt onder andere een van de grootste populaties olifanten ter wereld. Er heeft een meeting plaatsgevonden met Dr. Kathy Alexander en overige teamleden van CARACAL (http://www.caracal.info/CARACAL/Welcome_1.html). CARACAL zet zich in voor behoud van wildlife en het ondersteunen van gemeenschappen die hier direct mee te maken hebben. Zo is er onder andere een opvangcentrum voor gewonde dieren en wordt dit centrum ook gebruikt voor educatiedoeleinden voor lokale scholen. Er is tijdens de meeting uitgebreid gesproken over hoe Botswana zijn natuur beschermt en hoe de verantwoordelijkheden verdeeld zijn tussen de overheden.
Als tweede gedeelte van de reis is er een tocht ondernomen, dwars door Chobe National Park en Forest Reserve, Moremi Game Reserve richting de Okavango delta, de grootste binnenland delta ter wereld. Hier verbleven we in het onderzoekskamp van het Botswana Predator Conservation Trust (http://www.bpctrust.org/). Er hebben uitgebreide discussies plaatsgevonden met Dr. Tico McNutt, die het kamp heeft opgericht en leidt, en de onderzoekers hebben ons hun werk laten zien. Daarnaast is er een meeting geweest met Dr. Christiaan Winterbach, die als consultant werkzaam is om advies te geven over effectief natuurbeheer.
Gedurende deze discussies werd steeds duidelijker hoe groot de verschillen zijn tussen een land als Botswana, en landen in West en Centraal Afrika. Botswana heeft een enorme oppervlakte voor natuurbeheer opzij kunnen zetten, mede doordat de bevolkingsdichtheid laag is. Het land is rijk in grondstoffen, onder andere diamanten, maar krijgt ook grote inkomsten uit toerisme. Maar de reis heeft er ook voor gezorgd om nieuwe mogelijkheden te identificeren voor natuurbescherming in West en Centraal Afrika. We zijn nu bezig met een artikel en een voorstel om deze verder uit te werken, zodat effectievere natuurbescherming in de regio gerealiseerd kan worden.
Deelnemers van de trip waren Dr. Pricelia Tumenta (Kameroen), Dr. Saleh Adam (Kameroen), Dr. Etotepe Sogbohossou (Benin) en Dr. Laura Bertola (namens Stichting Leo). De reis werd financieel ondersteund door National Geographic – Big Cat Initiative (http://animals.nationalgeographic.com/animals/big-cats-initiative/).
Leave a Comment